Tom Vreugdenhil

Greetje Kauffeld

Hoe het is begonnen

Het was eind december 2005/begin januari 2006. Het Metropole Orkest had in 2005 een jubileumconcert gegeven ter gelegenheid van zijn 60-jarig bestaan. Dat concert werd op tv uitgezonden en, aangezien mijn jongste zoon fan is van Trijntje Oosterhuis en zij een van de zangeressen was bij dit concert, zou ik dit opnemen op de computer. Tijdens de opname stond ook de tv aan, maar we zaten te praten en keken en luisterden niet echt. Wel hoorde ik tijdens de uitzending iets waarvan ik dacht, daar moet ik straks nog een goed naar gaan luisteren. Toen ik dat inderdaad ging doen, wist ik niet wat me overkwam. Het bleek “The hungry years” te zijn, gezongen door Greetje Kauffeld met Piet Noordijk op saxofoon en begeleiding van natuurlijk het Metropole Orkest. De muziek was al ontroerend en de stem van Greetje Kauffeld heel mooi en goed passend bij een nummer als dit, maar wat mij het meest trof was de manier waarop Greetje het nummer vertolkte, zozeer zelfs dat mij de rillingen over de rug liepen en dat is een emotie die ik nog niet zo vaak met muziek heb meegemaakt, laten we zeggen dat die momenten misschien niet op één hand, maar dan toch zeker op twee handen te tellen zijn. Greetje Kauffeld kroop als het ware in dat nummer, ze zong het alsof het over haarzelf ging, je kon het ook aan haar zien tijdens het nummer en toen het afgelopen was en ze wist zo emoties op te roepen en over te brengen.
Het nummer is op de computer blijven staan en ik heb er nog vele malen naar geluisterd. Het bleef ongelofelijk mooi en het bleef in mijn hoofd zitten. Een zangeres die op zo’n manier zingt doet dat niet incidenteel, dus ben ik op zoek gegaan naar meer. De eerste stap was haar toen meest recente cd “My shining hour” die met enige moeite in een goede platenwinkel te verkrijgen was. Deze cd bevestigde mijn vermoeden, het is een heel mooie cd met nummers van Harold Arlen. Hieruit resulteerden weer twee dingen.

Concerten

Enerzijds vragen deze ervaringen om concertbezoek. Het luisteren naar lp’s en cd’s is al heel mooi, maar bij een zangeres als Greetje Kauffeld heeft het live horen van muziek en zang een extra dimensie. De manier van zingen en musiceren maakt dat elke uitvoering van een lied weer uniek is. Uit de concertagenda hebben we twee concerten in september 2006 uitgezocht, één tijdens het Rhinetown Jazz Festival in Wageningen en een dubbelconcert met Dig d’Diz in Enschede. Na deze twee concerten weet ik heel zeker dat ik een fan ben geworden van Greetje Kauffeld, een beetje laat misschien, aangezien ze begin 2007 haar 50-jarig artiestenjubileum viert, maar ik hoop toch dat ik nog een flink aantal concerten van haar mag meemaken.

Discografie

Anderzijds wil je dan ook graag weten wat er van haar verschenen is. Een zoektocht in diverse bronnen op internet leverde heel wat informatie op. Niet alles is even betrouwbaar en bij sommige albums was het moeilijk uit te vinden hoe het precies in elkaar zit, maar in eerste instantie leverde dit al een redelijk beeld op. Aan de hand hiervan ben ik op zoek gegaan naar albums, bij platenwinkels, ook online, en op veilingsites en heb zo een aantal albums te pakken gekregen, stuk voor stuk de moeite waard om aan te schaffen en om naar te luisteren.
Al deze zo verkregen informatie is bijna voldoende om een complete discografie te gaan maken. Daar heb ik tenslotte al enige ervaring in, dus waarom niet vast begonnen. In juli 2006 ben ik begonnen alle beschikbare gegevens te ordenen in werkbladen in een spreadsheet en een programma te maken voor het genereren van de html-pagina’s voor alle benodigde lijsten. In oktober 2006 waren de mij toen bekende gegevens ingevoerd en heb ik de discografie op het internet gezet. De discografie was toen zeker nog niet compleet en bevat waarschijnlijk nog fouten, maar gaf toch al een aardig overzicht van het vastgelegde werk van Greetje Kauffeld. En Greetje was er zelf ook enthousiast over.
Begin december heeft zij op haar website een link naar deze discografie geplaatst en dat heb ik geweten. Al heel snel kreeg ik een mail van Piet Cramer die al heel erg lang fan was (vanaf mei 1957) en aanbood materiaal op te sturen om in de discografie op te nemen. Daar ben ik op in gegaan en dat resulteerde in stapels aantekeningen en fotokopieën met meer aanvullingen dan ik ooit had durven dromen. Het heeft vele uren werk gekost en een doorlooptijd van een anderhalve maand om al deze gegevens netjes in de werkbladen vast te leggen, maar daarmee is een zeer uitgebreide discografie ontstaan die zonder meer een goed beeld geeft van wat Greetje Kauffeld op plaat heeft vastgelegd.
Deze discografie is ongetwijfeld nog steeds niet helemaal compleet, maar veel kan er nu niet meer aan ontbreken. Voor op- en aanmerkingen houd ik me dus nog altijd graag aanbevolen.
Uiteraard is het de bedoeling dat de discografie meteen aangevuld wordt als er nieuw werk van Greetje op plaat uitkomt, hopelijk krijg ik daar ook nog veel werk aan.

Tom Vreugdenhil, februari 2007
Bronnen

De voor de discografie gebruikte bronnen zijn: