Bezoek ook de website van Margriet Eshuijs voor aankondigingen van concerten, radio-en tv-optredens, gegevens over haarzelf en foto's en vooral ook om de dvd “In Concert” te bestellen.
What's ME doing with ME ?

Een geweldige stem

Fascinerend

Well, she obviously has an incredible impact on me.

Adembenemend

Er zijn vele soorten muziek die ik mooi vind en waarnaar ik luister, van klassiek tot pop, van oud tot nieuw. Maar boven dit alles uit steekt toch met hoofd en schouders de muziek van Margriet Eshuijs. Dit deel van mijn website is daarom aan haar gewijd.


Waarom ik deze muziek zo mooi vind is natuurlijk niet uit te leggen, maar er zijn wel een aantal aspecten die daarin meespelen:

Herscheppend kunstenaar

Om te beginnen is Margriet een natuurtalent, zowel wat instrumenten (op haar derde jaar speelde ze al accordeon) als wat haar stem betreft. Dit talent heeft ze uitgebouwd tot wat ze nu is: in mijn ogen (en oren) de beste.
Een beschrijving geven van wat ze is of doet is moeilijk. Zij noemt zichzelf “popzangeres”, Jos Brink heeft haar eens gekwalificeerd als “herscheppend kunstenaar” (Uitkompas, TROS, 25 november 2001). Dat laatste geeft goed aan hoe zij zingt. Het is niet simpel de juiste lettergrepen op de juiste toonhoogte overbrengen, zij probeert opnieuw te beleven wat de componist heeft bedoeld en probeert dit over te brengen op de luisteraar. Dit betekent ook, dat elke uitvoering weer een nieuwe interpretatie is en dat een lied geen twee keer hetzelfde klinkt. Dat geldt niet alleen over lange termijn, zoals met “House for sale”, maar ook voor uitvoeringen veel korter na elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is het lied “She’s leaving home”, dat zij drie keer binnen korte tijd ten gehore heeft gebracht, op de cd “Una voce particolare” (2001) en in de tv-programma’s “TV Show” (27 november 2001) en “Una voce particolare” (23 december 2001): elk van deze uitvoeringen was met dezelfde zanger, hetzelfde orkest en dezelfde dirigent, maar ze klinken duidelijk verschillend. Overigens vind ik de uitvoering in het tv-programma “Una voce particolare” de mooiste.

Perfectionisme

Uit alles wat Margriet doet blijkt een streven naar volledige perfectie. Waar dat precies aan ligt, kan ik niet omschrijven, maar de platen en de cd’s klinken altijd buitengewoon goed, duidelijk beter dan de gemiddelde plaat of cd. De concerten lijken altijd op rolletjes te lopen en muziek en zang klinken ook daar voortreffelijk. Ongetwijfeld vereist dat heel veel voorbereidingstijd, maar het draagt extra bij aan genieten van het gebodene. De combinatie van talent en inzet leidt tot een zeer hoge kwaliteit.

Veelzijdigheid

Wat ook opvalt is de veelzijdigheid. Naast haar grote kracht, de zang, speelt Margriet gitaar, piano, accordeon en waarschijnlijk nog wel wat meer instrumenten, maar ook de andere bandleden spelen op diverse instrumenten. Tijdens concerten staat er een grote hoeveelheid instrumenten op het podium, een veelvoud van het aantal muzikanten. Ook zie je steeds weer nieuwe (althans voor mij) instrumenten.

Dynamiek

Margriet en haar bandleden weten waarachtig nog wat dynamiek is; zij kan heel zacht zingen, bijvoorbeeld in “Rose”, maar ook flink uithalen, zoals in “We don't have to say goodnight”. Je kunt dan ook tijdens concerten heerlijk stilletjes genieten van een rustig nummer en je daarna opgezweept voelen door een wild nummer, maar beide zonder dat je fysiek mee zit te trillen op de geluidsgolven.